Gezegenler ve Özellikleri

Dünyamızın içinde bulunduğu yıldız sisteminin adı Güneş Sistemi. Bu sistem içerisinde üzerinde yaşadığımız gezegen olan Dünya ile birlikte 7 tane daha gezegen yer alıyor. Bu gezegenler birbirinden farklı özellikleriyle Güneş sistemi içerisinde belli bir düzen içinde bulunuyorlar. Hepsi Güneş’in yörüngesinde olan bu gezegenler küre şeklindeler, belli bir oranda kütleye sahipler ve bulundukları bölgenin en baskın gezegeni olarak öne çıkıyorlar.

Güneş Sistemindeki Gezegenler

Özellikle astrolojik tahminlerin giderek daha çok gündeme gelmesiyle güneş sistemindeki gezegenler de ilgi çekicilik kazanıyor. Gezegenlerin özellikleri astroloji tahminleri için kullanılan önemli bir konu olarak ilgi görüyor. Güneş sistemindeki gezegenler hakkında bilgi içeren yazımıza öncelikle bu gezegenlerin hangileri olduğuna göz atarak başlamak istiyoruz:

Merkür – Venüs – Dünya – Mars – Jüpiter – Satürn – Uranüs – Neptün

gezegenler

Eski yıllarda yayınlanan kaynaklarda bu listede Plüton isimli gezegenin de yer aldığını görebilirsiniz. Ancak yapılan son güncelleme ile Plüton, gezegen grubundan çıkarılarak Cüce Gezegen sınıfına alınmış bulunuyor.

Gezegen Türleri

Gezegenler fiziksel durumlarına göre sınıflandırıldıkları zaman temel olarak 2 farklı gruba ayrılıyorlar:

Karasal Gezegenler

Silikat kayaları ile metallerden oluşan gezegenlerin ortak adı Karasal Gezegenler. Ayrıca iç gezegenlerin de 4 tanesi; Merkür, Venüs, Dünya ve Mars karasal gezegen grubunda yer alıyor.

Gaz Devleri Gezegenleri

Karasal gezegenlerin aksine helyum ve hidrojen gazlarından oluşmuş ancak buna rağmen tamamen gaz yapıda olmayan gezegenler Gaz Devleri Gezegenleri adını alıyor. Gaz Devleri büyüklükleri ile de diğer gezegenlerden ayrılıyorlar. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün de iç gezegenler olarak gaz devleri grubunda yer alıyorlar. Hatta Neptün ve Uranüs’ün sahip oldukları farklı yapılarından dolayı ayrıca Buz Devleri olarak sınıflandırılıyorlar.

Gezegenlerin Özellikleri

Gelin şimdi Güneş isteminde yer alan gezegenleri tek tek inceleyerek temel özelliklerine yakından bakalım.

Merkür

merkür

Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür aynı zamanda sistemimizde yer alan en küçük gezegen olma sıfatının da sahibi. Uydusu olmayan Merkür bu özelliğiyle ayrıca sistemin en hızlısı. Kendi yörüngesi etrafındaki turunu 116 günde tamamlıyor.

Son yıllarda retrosuyla öne çıkan Merkür astroloji meraklıları tarafından yakından izleniyor.

Venüs

venüs

Merkür’den sonra Güneş’e en yakın ikinci gezegen Venüs. Güneş ışınlarını hapseden bir atmosfere sahip olduğu için Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegen aynı zamanda. Farklı isimlerle adlandırılan Venüs için en yaygın kullanılan diğer isim ise Çoban Yıldızı. Kendi ekseni etrafında dönerken diğer gezegenlerin tersi yönde hareket eden Venüs büyüklük konusunda dünyamız ile aynı özelliklere sahip.

Gökyüzünde en parlak yıldız olarak gördüğümüz Venüs’ü güneş doğmadan önce veya battıktan sonra izleyebilirsiniz.

Dünya

dünya

Yerküre adıyla da isimlendirdiğimiz üzerinde yaşadığımız Dünya; Güneş Sistemi’nin Güneş’e en yakın 3. Gezegeni oluyor. Yoğunluğu en yüksek gezegen olan Dünya büyüklük bakımından da sistemin beşincisi. Bu da Gaz Devleri gezegenlerden sonraki en büyük gezegen olmasını anlamına geliyor.

Uzaydan bakıldığında mavi renk gözüken Dünya uydusu olan gezegenler arasında yer alıyor ve Dünya’nın uydusu Ay’dır.

Mars

mars

Güneşe en yakın dördüncü gezegen olan Mars üzerini kaplayan demir oksit tabakası sayesinde kızıl renkte gözüküyor. Bu özelliği ona Kızıl Gezegen yakıştırmasını kazandırıyor. Phobos ve Deimos adlarında iki uydusu olan Mars, üzerinde yaşanabilme ihtimalleri en çok düşünülen gezegenlerin de başında geliyor.

Başka türden yaşam belirtilerine de rastlanan gezegen üzerinde ve çevresinde gözlem yapmak üzere en çok uzay aracı gönderilmiş gezegen olarak öne çıkıyor.

Jüpiter

jupiter

Çekirdeği katı olsa da kalan diğer kısımları sıvı hidrojenden meydana gelen Jüpiter, çap ve kütlesi açısından sistemin en büyük gezegeni olma özelliğini taşıyor.

Güneş ışınlarının yüksek miktardaki kısmını yansıtan Jüpiter’in sıcaklığı ortalama olarak -140 derece dolayındadır. İçlerinde sistemin en büyük uydusu Ganymede’in de olduğu tam 79 uyduya sahip olan gezegen, Güneş etrafındaki dönüşünü 12 yılda tamamlıyor.

Satürn

satürn

Güneşe en yakın altıncı gezegen olan Satürn, Güneş etrafındaki dönüşünü yaklaşık 30 yıl süresinde tamamlıyor. -180 derecelik ortalama sıcaklığa sahip olan gezegen etrafındaki halka sayesinde diğer gezegenlerden ayrılıyor.

Buz ve taştan oluşan halkasıyla 82 tane uyduya sahip olan Satürn artık sistemdeki en çok uydu sahibi gezegen. Ayrıca yoğunluk açısından da en az yoğunluğa sahip gezegen olan Satürn, büyüklük olarak da Jüpiter’den sonraki en büyük 2. Gezegen oluyor.

Uranüs

uranus

Jüpiter ve Satürn’den sonra üçüncü büyük gezegen olan Uranüs, Güneş çevresindeki bir dönüşünü 84 yılda tamamlıyor. 27 uydusu olan ve çevresinde on kadar Satürn halkalarından daha ince halka bulunan Uranüs kendi etrafındaki dönüşünü kutup noktası Güneş’e dönük, dik bir pozisyonda yapıyor.

Güneşten uzaklık konusunda yedinci gezegen olan Uranüs, Dünya gibi mavi renktedir. Sahip olduğu mavi-yeşil rengin atmosferindeki amonyak ve metan gazından dolayı ortaya çıktığı sanılıyor.

Neptün

neptün

Aktif atmosferinin yarattığı saniyedeki hızı 1340 kilometreyi bulan fırtınalarla bilinen Neptün, ortalama olarak -214 derece sıcaklığında. Kendi etrafında 16 saatte dönen gezegen, güneş etrafındaki turunu ise 164 yılda tamamlıyor. 14 tane uydusu olan Neptün sadece Voyager 2 uzay aracı tarafından gözlenmiştir.

Güneş Sisteminde, Güneş’ten en uzak gezegen olan Neptün Dünya’nın sahip olduğu ağırlığın 17 katı ağırlıktadır ve manyetik alanı da yerkürenin 27 katıdır. Dünyadan çıplak gözle görülemeyen bu gezegenin varlığı ilk olarak tahmini hesaplar ile ortaya atılmıştır.

 

Yazıyı puanla!
[Toplam: 4 Ortalama: 2.8]

“Gezegenler ve Özellikleri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın